Субота, 20 Квітня, 2024

Електронні рецепти на медичні препарати по програмі «Доступні ліки»

chernigiv-future.com.ua інформує, за даними Міністерства охорони здоров’я України, з 1 квітня 2019 року буде відбуватися перехід на видачу електронних рецептів на ліки, але поки що в рамках програми реімбурсації “Доступні ліки” (програму для забезпечення ліками хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму й діабет II типу). Протягом місяця аптечні заклади, які беруть участь у програмі, зобов’язані опанувати спеціальне програмне забезпечення та укласти договори з Національною службою здоров’я (далі – НЗСУ), яка отримує повноваження відповідальної організації за подальше впровадження програми «Доступні ліки». У 2019 році заплановано переведення всіх уповноважених аптек на обслуговування за електронними рецептами за програмою «Доступні ліки». У період з 2020 року по 2021 рік електронні рецепти будуть видавати всім пацієнтам.

Перейдемо до практики застосування зазначеного нововведення в межах програми реімбурсації.

Система електронного надання рецептів на препарати (по програмі «Доступні ліки») має перевагу – отримати ліки за рецептом можливо буде у будь-якій аптеці по всій території України, якщо аптека має договір з НСЗУ.

Порядок отримання електронного рецепта

Необхідно записатися та прийти на прийом до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра, з яким у Вас оформлено декларацію. Наголошуємо, що виписати електронний рецепт Вам має саме до Ваш лікар, відповідно до декларації. Без виконання зазначеної умови неможливо скористатися програмою «Доступні ліки».

Під час прийому лікар виписує рецепти.

При виписуванні електронного рецепту необхідно обов’язково перевірити актуальність номеру мобільного телефону, який зазначений в декларації.

Отже, лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я лише після проведення перевірки на актуальність телефонного номеру.

На телефонний номер Вашого мобільного надходить смс-повідомлення з кодом підтвердження та номером рецепта, а саме: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Додатково, у разі необхідності чи за бажанням пацієнта, лікарі можуть надавати роздрукований консультаційний висновок, де зазначається інформація про виписані медичні препарати та номер електронного рецепта.

В подальшому достатньо звернутися у будь-який аптечний заклад, що бере участь у програмі «Доступні ліки» і назвати провізору номер рецепта.

Звичайно в аптеці (відповідно до електронного рецепту) можливо отримати ліки, які в рамках програми «Доступні ліки») та є в наявності. У разі якщо препарату немає можна звернутися в інший аптечний заклад.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк повідомив, що всі медичні заклади готові до впровадження електронного рецепта. Крім того, передбачено й можливість виписати електронний рецепт у приватних медичних закладах, якщо пацієнт обрав лікаря з приватного закладу або лікаря ФОП.

Електронна система бази даних електронних рецептів, надає можливість ведення їх обліку, збору точних статистичних даних про кількість хворих, частоту і кількість виписаних рецептів тощо.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.