Четвер, 18 Квітня, 2024

У Лосинівці встановлено «сонячне дерево»

У Лосинівській ОТГ Чернігівської області встановлено “сонячне дерево”. На гілках дерева розміщено невеликі сонячні батареї, і відтепер  воно заряджатиме телефони, забезпечить функціонування Wi-Fi-зони та акумулюватиме сонячну енергію для освітлення території.

chernigiv-future.com.ua повідомляє за інформацією Оксани Стельмах, радника з питань комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 О. Стельмах наголошує, що металеві конструкції з сонячними батареями – де розгалужені гілки “дерева” чи навіть конструкції у вигляді стовпчиків – на теперішній час “входять у моду” та активно встановлюються на території громад Чернігівщини. Встановлення відбувається за кошти з місцевого бюджету чи за рахунок фінансування проектів у рамках соціально-економічного розвитку. Вже «виросли» такі дерева у Носівській, Макіївській та Мринській ОТГ.

У Носівці дерево з п’ятьма сонячними батареями встановлено біля міської ради. Сонячні панелі перетворюють сонячну енергію в електроенергію. Дерево слугує для освітлення території, функціонування Wi-Fi та для підзарядки мобільних телефонів. Ефективність роботи зазначеної конструкції зросте весною та влітку, оскільки збільшиться тривалість світлового дня.

Один з народних депутатів України подарував “сонячне дерево” мешканцям села Старий Білоус Чернігівського району. Технологічна конструкція обладнана ліхтарями та розрахована на підзарядку телефонів. Цей «сонячний ліхтар» встановлений біля місцевої амбулаторії, проте не забезпечує електричною енергією жодну з будівель.

Нещодавно поблизу корпусу Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя (м. Ніжин) з’явилося «сонячне дерево». Конструкція з сонячними батареями дозволяє заряджати планшети та телефони за допомогою двох USB-роз’ємів. «Сонячне дерево» слугує для освітлення території. Біля нової конструкції, для користувачів «дерева», встановлено лавки.

Фінансування програми «U-LEAD з Європою» здійснюється Європейським Союзом та його країнами-членами Естонією, Данією, Німеччиною, Швецією й Польщею. Програма виступає за підтримку реформи децентралізації та її секторальних напрямків.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.