Вівторок, 30 Квітня, 2024

Чому болить голова. Як можна позбутися від болю

З головними болями хоча б іноді стикаються практично всі люди. Більшість не поспішають звертатися до лікаря, намагаючись заглушити больовий синдром за допомогою таблеток. Але лікарі попереджають: сам по собі біль – це не хвороба, а симптом. Він може виникати з різних причин, виявити які можна тільки при повноцінній діагностиці з використанням професійного устаткування.

Причини

Головний біль може бути як самою основною скаргою пацієнта, так і однією з декількох. Всього відомо не менше 40 захворювань, при яких може боліти голова. Найпоширеніші з них:

  • гіпертонія;
  • гіпотонія;
  • ниркові і ендокринні патології;
  • отруєння, інфекційні захворювання;
  • остеохондроз, сколіоз, грижі міжхребцевих дисків та інші захворювання шийного відділу хребта;
  • неврози, депресії, безсоння;
  • травми голови і шиї;
  • захворювання ЦНС, лор-органів, очей.

Згідно зі статистикою, з усіх форм головного болю дві третини складають так звані «головні болі напруги», ще 25% – мігрень. І тільки 5% пов’язані з органічними ураженнями головного мозку.

Більш докладно про болезаспокійливі засоби дивіться на сторінці https://apteka-ruan.com.ua/ru/obezbolivajushhie-preparaty.

«Головний біль напруги»

Він виникає внаслідок сильної м’язової напруги в шиї і нижній частині черепної коробки. Відчувається людиною як тупий біль, що поширюється по всій поверхні голови, немов би її затиснули в лещата або натягнули тугий обруч. Причинами такого стану лікарі називають:

  • фізичне та емоційне перевтома, стреси, депресії, тривоги;
  • тривале перебування в незручній позі (в тому числі довге сидіння за комп’ютером);
  • прийом анальгетиків і транквілізаторів.

Такий біль найчастіше не є ознакою якоїсь прихованої хвороби. Може з’являтися як час від часу, так і бути постійною.

Гіпертонія

Зазвичай такий біль найгостріше відчувається вранці, протягом дня може припинитися. Біль неприємний, такий, що давить, безперервний. Якщо тиск різко скаче, то біль концентрується в потилиці, а також може віддавати в лоб і скроні.

Головний біль при підвищеному тиску небезпечний тим, що може бути передвісником інфаркту або інсульту. Ці 2 захворювання в даний час є одними з найпоширеніших причин смертності серед людей працездатного віку.

Мігрень

Основна її особливість – біль в одній половині голови (лівої чи правої). Іноді буває і двосторонньою. Мігрень найчастіше проявляється періодично. Напади можуть бути як дуже рідко (1-2 рази на рік), так і досить часто (кілька разів на місяць або навіть тиждень). Доведено, що схильність до мігрені має спадковий характер.

Один напад головного болю при мігрені може тривати від декількох хвилин до декількох діб. Біль має пульсуючий характер. Може бути як слабкою, так і досить сильною. Може посилюватися при фізичних навантаженнях. Іноді супроводжується нудотою, блювотою, сильним емоційним збудженням, різними фобіями.

Мігрень Хортона

Виявляється серіями больових синдромів за певний проміжок часу (від декількох тижнів до декількох місяців). Після закінчення нападів починається тривалий безболісний період. Біль іноді буває настільки сильною, що людина замислюється про самогубство.

Лікування

Найгострішу біль знімають за допомогою знеболюючих засобів. Але саме по собі лікування вимагає попереднього з’ясування причин. І тільки після встановлення точного конкретного діагнозу призначається комплексне лікування.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.