Вівторок, 30 Квітня, 2024

Церква Феодосія Тотемського в Чернігові – найбільший підземний храм України

Підземним храмом такого розміру не може похвалитися навіть Києво-Печерська лавра. Безумовно, мова про культову споруду на Чернігівщині, відомому як Антонієві печери. У підземеллі розташовано кілька храмів, серед яких і дивовижна церква Феодосія Тотемського. Далі на chernigiv-future.

Чому ці печери Антонієві?

Антонієві печери — найдавніший історичний пам’ятник XI ст. Згідно з літописом, тут в 1069 році було засновано монастир. Його творцями вважають сина Ярослава Мудрого, князя Святослава Ярославича і преподобного Антонія Печерського. 

Преподобний був уродженцем Чернігівщини (народився в м Любеч), якийсь час проживав у Києві й втік звідти, рятуючись від гонінь можновладців. В околицях Чернігова його увагу привернули Болдині гори, де він і влаштувався. Зараз на цьому місці знаходиться Іллінський монастир.

Заснований же Антонієм Богородичний монастир в незайманому вигляді проіснував до 1239 року. Коли під час чергового набігу татари спалили Чернігів, загинув і монастир.

 Епоха занепаду, що настала після знищення міста, тривала до XV століття, навколо панувало повне запустіння. Втім, коли життя і повернулося в ці місця, серйозні відновлювальні роботи в храмі не велися.

Повна реконструкція монастиря почалася тільки в середині XVII ст. з ініціативи козацького полковника Подобайло. І з того часу, будівництво тут не припинялося аж до кінця XIX ст.

Сьогодні Антонієві печери — це комплекс культових споруд з переходами між ними довжиною понад 300 м. Окремі ділянки комплексу в різний час служили житлом і використовувалися як підземний некрополь.

На одній з таких ділянок археологи виявили залишки більш давнього храму і галереї, яка, мабуть, служила головним входом до нього.

Антонієві печери сьогодні

У XVII-XIX ст. стародавня споруда була остаточно перебудована і печери придбали свій нинішній вигляд. Тоді ж і заклали і 3 підземних церкви, серед яких найбільш примітний в архітектурному плані — храм Феодосія Тотемського.

Довідка: Феодосій Тотемський — преподобний російської православної церкви, відомий як засновник Тотемського монастиря (Спасо-Суморін чоловічий монастир), просвітник і аскет.

Архітектурний стиль церкви Феодосія — українське бароко, а її інтер’єр нагадує фасад Троїцького монастиря, який з кінця XVII ст. був центральним храмом Троїцько-Іллінського комплексу. Церква ж Феодосія була “головною” серед “підземних” церков. Сьогодні вона вважається найбільшою зі збережених печерних культових споруд Лівобережжя. Висота будівлі в притворі — 8.5 м, довжина — 15, 5 м.

Характерна деталь, в чернігівських підземних храмах немає дерев’яних іконостасів, а на кам’яних стінах висять металеві ікони.Така незвичайна деталь пояснюється високою вологістю в підземеллі, згубною для дерева. З металу також виконані й Царські врата.

Традиційним місцем поклоніння вірян в Антонієвих печерах вважається келія самого Антонія і місця поховання ченців, убитих татарами під час нападу.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.