Субота, 20 Квітня, 2024

Проект реконструкції "Ніжинської поштової станції"

«Ніжинська поштова станція» входить до десятки незвичних музеїв та унікальних музейних закладів України. Відвідували Ніжинську поштову станцію багато видатних людей: Олександр Пушкін, Олександр Грибоєдов, Михайло Ломоносов, Тарас Шевченко, Євген Гребінка. Повідомляє, chernigiv-future.com.ua

Ніжин в XVII-XVIII ст.. був транзитним торговельним містом в Лівобережній Україні, через нього проходили основні поштові тракти до Криму, Полтави, в Київ, Москву, Санкт-Петербург, Ригу.

Олександр Лазаренко (меценат та краєзнавець) у 1992 році подарував рідному місту власну оригінальну колекцію предметів та речей дорожнього побуту, документи щодо розвитку кінної пошти та по історії доріг. На основі колекції й створено музей «Ніжинська поштова станція». Відкрито заклад у 1993 році.

Туристи й загалом всі бажаючі можуть завітати до цього музею та довідатися про розвиток поштової справи в країні та на Чернігівщині зокрема. В комплексі нараховувалось шість споруд, проте до теперішнього комплекс зберігся не в повному обсязі, одна будівля зруйнувалася. Інші будівлі не придатні для подальшого використання, необхідно провести реконструкцію.

На теперішній час розпочато підготовку до реконструкції поштової станції. За словами директора музею – Геннадія Дудченка, орієнтовно три роки тому Ніжинською міською радою було замовлено проектно-кошторисну документацію на проведення реставраційних робіт всіх будівель поштової станції. За унікальністю комплекс немає аналогічних навіть по всій території колишнього Радянського Союзу. На сьогодні відомо, що декілька місяців тому документи на реставрацію пройшли експертизу. На сьогодні основне питання це вирішення питання фінансування реставрації. Для проведення запланованих будівельних робіт необхідно суму в розмірі 17 мільйонів гривень. Звичайно для невеликого міста дана сума непідйомна, тому без коштів з Державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР) не обійтися. Всю документацію подано у лютому, у встановлені строки. Рішення щодо фінансування буде прийнято після підведення підсумків конкурсу проектів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.