Вівторок, 23 Квітня, 2024

Купувати продукти в чернігівських магазинах стане безпечніше

Чи ретельно ви обираєте продукти в магазині? Чи завжди читаєте склад, інформацію про компоненти та чи завжди переглядаєте маркування строку вживання? Вже зовсім скоро кожен з містян зможе отримати чітку інформацію про будь який продукт. З нового року інформація про харчову  продукцію з’явиться  в Україні, пише Чернігів Майбутнього

Верховна Рада України ухвалила законопроект номер 8450 «Про інформацію споживачів щодо харчових продуктів». Ця постанова адаптується до чинного законодавста Європейського Союзу. Простими словами у законі повідомляється, що поняття «маркування» замінюється поняттям «інформація про продукт». Також буде встановлена спеціальна вимога до обсягу, форми та змісту які одержує споживач.

Даний документ поширюється на всі сфери. На заклади громадського харчування, на дистанційний продаж і на всі можливі способи, як можна придбати продукти. Закон вимагає надання споживачу достовірної та повної інформації, на цій основі споживач може вирішувати чи хочу він його придбати.

Інформація, яка зазначена на товарі, обов’язково має бути правдивою та точною, а також зрозумілою покупцям.
Категорично заборонено вводити в оману споживачів, приписувати продукту властивості профілактик або лікування будь-яких хвороб.  Ця норма має стосунок не тільки позначок в етикетці, але й до реклами та дистанційних продажів.
Розповсюдженою проблемою є ситуацією з м’ясними та рибними продуктами. Бо часто упаковка і вміст продукції не співпадають. Картинка з зображенням риби або м’яса, а насправді, вміст товару складається з невеликої кількості основного інгредієнту – решта харчові добавки. Тому за новим законом споживачів виробник має попереджувати і писати на товарі «сформоване з такого-то інгредієнту».

Є інші вимоги до маркування напоїв, які містять етиловий спирт кількістю більше 1,2%.
Зауважимо, що всі написи мають бути розбірливі та на видному місці, не заклеєні або не приховані іншим текстом чи іншою будь-якою наліпкою. А якщо товар продають дистанційно, то інформацію споживач повинен дізнатися до придбання.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.