Субота, 20 Квітня, 2024

Нові монети хочуть відмінити?

 

Вже майже рік у обігу перебувають нові монети номіналом 1 та 2 гривні, проте українці ще досі не можуть до них звикнути і обурені тим, що незабаром такі металеві гроші мають повністю витіснити з обігу паперові. Мало того, громадяни починають рішучі дії – створюють петиції і збирають потрібну кількість підписів. За останніх п’ять років таких петицій налічується близько 29, проте наразі їх кількість продовжує зростати, пише chernigiv-future.com.ua.

Своє незадоволення металевими грошима у петиції висловив Андрій Винниченко, який обумовив потребу позбутися від монет тим, що їх виготовлення є дорогим, вони абсолютно непрактичні, потребують багато місця і головне – вони дратують усіх, окрім нумізматів. Проте, хоча обурення у населення достатньо – за перші 10 днів існування петиція зібрала всього 50 голосів з 25 тисяч необхідних.

Негативне ставлення до монет і побажання відмінити їх випуск висловила 20 січня 2020 року у електронній петиції і Світлана Бичурина. Серед недоліків монет ініціаторка петиції виділяє незручність користуватися ними у громадському транспорті, адже доволі часто платити за проїзд доводиться передаючи гроші через інших пасажирів і у більшості таких випадків монети падають на підлогу і губляться. Пасажирам громадського транспорту набагато зручніше користуватися паперовими грошима – вони не створюють таких незручних ситуацій.

Незабаром, 23 січня, на сайті президента з’явилася ще одна петиція, яка стосується монет. Олексій Брайко – її автор також незадоволений монетами, але його більше цікавить їх форма. Його пропозиція полягає у зміні форми монети на квадратну або хвилясту.

Ще дві петиції щодо монет містять вимоги повернути до випуску монети по 5 копійок, автори яких повідомляють, що завдяки їх скасуванню магазини займаються «законним обкраданням».

Серед тих, хто не пише петиції і не збирає голоси, але також мріє про скасування монет – люди з проблемами зору. Для них монети – це гроші, якими вони взагалі не мають можливості розраховуватися, адже просто їх не бачать.

Варто згадати, що монети по 1 і 2 гривні ввели у обіг ще на початку минулого року. А згодом, 20 грудня, Нацбанком України у обіг було введено монету номіналом 5 гривень.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.