Середа, 24 Квітня, 2024

Цікаві винахідники Чернігівщини

В Україні завжди було повно талантів. Чернігівська область – не виняток. Але перш ніж розповідати про сучасних молодих винахідників, давайте дізнаємось про одного радянського інженера-винахідника, який народився на Чернігівщині. Далі на chernigiv-future.

Олександр Колосков – винахідник-конструктор

Олександр народився в Чернігові. Він був лауреатом Сталінської премії та Ленінської премії.

Проте народився він в сім’ї священника. Отримав вищу освіту в Чернігівському реальному училищі. Працював головним інженером Корюківського цукрового заводу. А вже в кінці 1930-х років перебрався в Москву.

Далі Колосков працював інженером на Московському електролізному заводі. Під час війни підприємство розробляло і застосовувало електролізери великої потужності. Вони були необхідні для виробництва водню і кисню.  Ця робота дала змогу вирішити проблему з забезпеченням аеростатів протиавіаційної огорожі. Саме за це йому і дали Сталінську премії.

Вже коли війна закінчилась, то винахідник вивчав праці по регенерації повітря. Саме під його керівництвом розробили систему електрохімічної регенерації повітря. Ця система й зараз використовується в російському флоті. За це досягнення йому дали Ленінську премію. В 1972 році Колосков помер.

Очищувач повітря від пилу і відлякувач синиць

Якщо говорити про сучасне молоде покоління винахідників, то їх досить багато і їхні роботи часом надзвичайно дивують.

Так, в 2017 році в Чернігівському національному технологічному університеті пройшов турнір юних винахідників і раціоналізаторів. в ньому приймали участь учні 9-11 класів зі всієї області. 

Крім демонстрації своїх знань, вони творчо і оригінально підходили до дискусій і володіння словом.

В ході турніру винахідники повинні були представити цікаві рішення для запропонованих їм задач. Це були і “Відлякувачі синиць”, і “Очисники повітря від пилу”, “Антипідгоратилі”, і “Локалізація велосипедистів і пішоходів”.

В кожній команді розподілялись різноманітні ролі – винахідники, технологи і т.д.

Теплогенератор на вологому смітті

Його винахідник Олег Топорець працював над машиною три роки. До речі, на Чернігівщині цей прилад називають не інакше,як Змій Горинич. 

Теплогенератор досить заправити свіжою тирсою чи лушпинням зернових. Горілка видає триметровий язик полум’я.

Такий прилад можна застосовувати в промисловості і в побуті для сушки зерна або для опалення цілих мікрорайонів.

Фермер Олексій Бутенко таких відходів за рік накопив чимало. Він підрахував, що економія буде варта принаймні півмільйона гривень.

Змій Горинич може “з’їсти” будь-які відходи, вологість яких до 60% без шкоди для системи.

Це ще не всі винахідники, яких народила чернігівська земля. Надалі ми будемо й надалі знайомити вас з цікавими фактами Чернігівщини.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.