Субота, 20 Квітня, 2024

Основні техніки в індустрії рукоділля

Рукодільні речі цінувалися у всі часи. Величезною популярністю вони користуються і зараз. Вишивка, шиття, в’язання, ліплення, бісероплетіння – види рукодільного майстерності безліч. Але є і набагато більш рідкісні та екзотичні. Про них нижче.

Енкаустика – це живопис за допомогою гарячого воску. Цю техніку малювання складно назвати новою, адже нею користувалися ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі. Тоді “восковий” живопис був досить складним видом мистецтва. Зараз же все досить просто. Для створення картин в техніці енкаустики необхідні лише глянцевий картон, воскові крейди або олівці і праска.

Кірігамі – це різновид всім відомого мистецтва орігамі, яке представляє складання об’ємних фігурок з паперу. Відмінність кірігамі в тому, що в процесі створення об’єктів можна використовувати ножиці і клей. Як правило, ножицями тільки вирізається контур фігури, а всі інші роботи робляться за допомогою інших, більш точних, ріжучих предметів, наприклад, канцелярського ножа. У цій техніці створюються об’ємні моделі різних споруд, предметів побуту.

Юбінукі – це японське мистецтво виготовлення такої простої і утилітарної речі як наперсток. Японські наперстки сильно відрізняються від звичних “капелюшків”, що надягають на кінчик пальця, і являють собою кільця. Спочатку це були смужки шкіри або щільної тканини шириною 1 – 1,5 см, які умільці обертали в кілька шарів навколо пальця. І лише пізніше юбінукі стали прикрашати вишивкою і вони перетворилися на предмет мистецтва.

Ебру – спосіб малювання, який передбачає використання підготовленої особливим чином води в якості полотна.

Батьківщиною мистецтва Ебру вважається Туреччина, хоча в середні віки техніка малювання на воді (сумінагаші) існувала в Японії.

Вода для виготовлення малюнка в техніці Ебру повинна бути в’язкою і густий, для чого туди додають екстракт гевеї. Зараз існують спеціальні рідкі або порошкоподібні загусники. Фарби теж використовуються особливі, на натуральній основі.

Готовий малюнок можна перенести на папір, а професіонали здатні переносити малюнки Ебру і на інші поверхні (дерево, шкіру, тканину).

Ошибана – створення картин з висушеного листя, квітів, насіння, трав. Як зрозуміло з назви, цей вид мистецтва виник в Японії більше 6 століть назад.

Для створення картин в стилі ошибана не потрібні особливі матеріали, головне – правильно зібрати і висушити природні матеріали.

Ганутель – старовинне рукодільне мистецтво по створенню квітів з спірального дроту і шовкової нитки. Виникло на Мальті в XVII в.

А ще існують індійська вишивка дулі, ізонитка (вишивка на картоні), темари, малювання ватою, зардози і багато іншого.

Але незалежно від вибору будь-який вид рукоділля не тільки приносить естетичне задоволення, а й благотворно впливає на здоров’я.

Стаття написана за матеріалами сайту: https://volshebnaya-strana.com.ua/ru

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.