Субота, 20 Квітня, 2024

Троїцька церква у старому Білоусі

Про красу Чернігівського краю можна говорити нескінченно довго. Неодноразово різноманітні знамениті люди намагались відобразити прекрасні пейзажі в картинах, віршах, поемах, кінострічках. Та всі вони в один голос говорять про те, що краще один раз побачити її на власні очі, ніж тисячі разів почути про неї. І поряд із неймовірною природою розташовані прекрасні споруди. Деякі ще зовсім юні, деякі – відновлені, а деякі – вистояли в часі і повстали перед очі сучасників у всій первісній красі. Про одну із таких споруд, а саме Троїцьку церкву в Старому Білоусі, більш детально далі піде мова на chernigiv-future.

Історія

Старий Білоус, на ряду із своїм древнім з храмом, також має величну та багату історію. Перше, про що варто знати мандрівнику та туристу, так це те, що саме на території цього населеного пункту було знайдено цілих 9 стоянок первісних людей, котрі відносяться ще до періоду бронзової доби. Перша згадка про саме поселення бере свій початок ще з 13 століття, коли в одному з літописів описали Старий Білоус, як деяке поселення, яке розміщене над болотом і де вологі грунти цього місця дають тамтешнім жителям прекрасні врожаї. Вже в 1624 році є відомості про те, що Білоус перебував під владою церкви. Як потім зазначалось в одному із літописів, на території цього поселення в той період не було звичайних селянських помешкань, а там проживали виключно служителі монастиря. Тоді таких помешкань монахів було 9.

Вже з 1700 року і далі поступово на території даного населеного пункту почали оселятись козаки, а за ними і прості жителі, котрі хотіли мати тут свою домівку, вести господарство та просто розвивати село. Так і трапилось, адже рік за роком, десятиліття за десятиліттям в Старому Білоусі почали з’являтись все більше різноманітних господарських споруд, котрі почали використовувати для власних потреб місцеві жителі, а сусідство із славним градом Черніговом робило розташування села дуже зручним. Тому станом на сьогодні, це досить велике село, де є як постійні жителі, так і ті, хто має там дачне угіддя. І в такому, просякнутому історією селі, також є прекрасна церква, котра з радістю зустріне всіх.

Вперше про даний церковний храм згадується в 1718 році і тоді церква вже функціонувала як належить. Тому деякі історики стверджують, що вік її більший. Знайдено документ, де детально описано, який вигляд мала споруда, з чого була зроблена і т.д. Так, згідно до цього опису, церква була побудована з дерева, була досить міцною та мала у своєму розпорядженні дзвіницю, котра не поступалась за міцністю храму. Не дивлячись на це, як пишеться у документі, іконостас мав убогий вигляд і його варто було ще ремонтувати. Тоді, поруч із церквою, був розміщений і будинок священника. Трошки більше, ніж через століття, в 1887 році поблизу храму звели ще одну споруду. Вже у 1914 році при церкві функціонувала невелика бібліотека, в якій містилось 34 книги, які могли прочитати всі. Крім того, під контролем храму перебувало декілька кладовищ. Також є підтверджені свідчення про те, що при церкві також діяла школа грамоти до 1898 року включно.

Сучасність

За часи свого існування храм неодноразово ремонтували та удосконалювали. Місцеве населення та влада села не лишали без уваги проблеми храму і намагались допомогти всім, чим могли. Саме тому, Троїцька церква в Старому Білоусі змогла вистояти більш як три століття та радувати своїм виглядом не лише місцевих, але в всіх туристів чи мандрівників. 

5

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.