Четвер, 25 Квітня, 2024

На Чернігівщині діє унікальна біоТЕС

Місто Корюківка Чернігівської області може похвалитися цікавою теплоелектростанцією, розповідає chernigiv-future.com.ua. Унікальність її полягає в тому, що в основу роботи ТЕС покладено використання відходів деревообробної галузі, після переробки яких отримується електроенергія. Оскільки задіяна технологія дозволяє виділяти і теплову енергію, то найближчим часом власник планує добудувати ще одну будівлю ТЕС, яка зможе задовольняти потреби міста в опаленні.

Електроенергія, що видобувається на біоТЕС, викупається основними надавачами послуг за ціною 0,124 євро за кіловат-годину. Її подають до загальної енергомережі. Номінальна потужність станції 3,5 мегават, щоденно спалюється близько 150 – 160 тон сировини, робочий період – постійно 8400 годин на рік. Стабільність роботи є важливим «плюсом» при генерації відновлюваної енергії. Такої кількості електроенергії достатньо, щоб за рік станція могла задовольнити потреби 3 тисяч квартир.

Сировиною для електроенергії Корюківської теплоелектростанції слугують стружки. Їх на підприємстві наколюють самостійно, для чого використовують відходи навколишніх деревообробних підприємств (97 % всієї сировини), а також залишки від чистки лісових господарств, розташованих у радіусі 100 км (3 % вхідної продукції). Навколо ТЕС таких компаній багато, тож дефіциту у сировині станція не має.

Clear Energy, а саме вона є засновником новітньої електростанції, робить запаси сировини приблизно на квартал – півроку. Стружки заготовлюють на 3 дні, адже навіть дощова чи снігова погода не є загрозою для використання матеріалу в новітніх печах. Величезна кількість високотехнологічної імпортної техніки дозволяє працювати безперебійно. На теплоелектростанції є власна лабораторія, яка слідкує за якістю привезеного матеріалу, а також за результатами власної діяльності.

Корюківська ТЕС дає можливість працювати 40 співробітникам, а середня зарплатня їх складає близько 10 тисяч гривень. Подібні підприємства є важливими об’єктами для держави. Завдяки їм відбувається виготовлення нових видів електроенергії, зберігається чистота навколишнього середовища.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.