П’ятниця, 29 Березня, 2024

Що планують змінити на території Валу?

 

Ще у минулому році пройшла чергова зустріч членів чернігівської архітектурно-містобудівної ради, що мало на меті обговорення вже існуючого проекту щодо оснащення однієї з вхідних територій Валу. У ході заходу було розглянуто проект, який стосується оновлення та вдосконалення входу на Вал зі сторони проспекту Миру та Преображенської вулиці – частина парку ім. М.М. Коцюбинського, пише Чернігів Майбутнього.

Одна з головних ідей чернігівських авторів – це розміщення на території входу до парку скульптурної композиції, яка б завжди зустрічала туристів на вході.  На попередній схемі таке рішення має досить привабливий і цікавий вигляд. У середині простору – макет древнього Дитинця, що розміщений на незначному підвищенні для можливості детального огляду композиції особам будь-якого зросту. По ліву та праву сторони біля зелених зон планується розмістити такі скульптурні споруди як «Князь чернігівський Михаїл і його боярин Федір» та «Князь Мстислав Хоробрий і Нестор літописець».

Саме такі ідеї автори пояснюють тим, що названі споруди мають історичний характер і їх розміщення у парових зонах є дуже доречним, насамперед, для розширення кола знань відпочиваючих про історію Чернігова, адже вони мають безпосереднє відношення до його історії. Так, саме за часів правління Мстислава Хороброго почалося будівництво Спасо-Преображенського собору, а містом-столицею князівства став саме Чернігів.

Щодо князя Михайла і його боярина Федора – вони є чернігівськими святими та їх мощі були поховані у Спасо-Преображенському соборі.

Присутні зацікавилися проектом і надалі збираються його аналізувати та вдосконалювати, а згодом і втілювати у життя – оснащувати на території парку.

Додамо, що в 2019 році відбувся капітальний ремонт в нижній частині Валу. На ремонт було використано 66 мільйонів гривень.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.