Середа, 8 Травня, 2024

Як IT-спеціалісти рятують дерев’яну архітектуру Чернігова

В Чернігові є чудовий проект під назвою “Дерев’яне мереживо”. Ще зовсім недавно Чернігів асоціювали з стародавніми храмами і монастирями. Їх тут дуже багато. Також є Антонієві печери, Вал, Десна. Все це – візитівки міста. Далі на chernigiv-future.

Нові туристичні місця

Проте наразі є ще унікальні місця, що будуть цікаві для туристів. Це пам’ятки дерев’яної архітектури Чернігова 19-20 століття. Більшість з них офіційно не визнані такими.

Займається ними людина, що дуже любить своє місто. Станіслав Іващенко, що працює ІТ-дизайнером, створив чудовий проект “Дерев’яне мереживо Чернігова”. Так він намагається привернути увагу до цінності цих споруд з прекрасною різьбою. 

Ще Станіслав створив онлайн-музей архітектури з дерева і активно просуває і популяризує його серед туристичних об’єктів міста. Він не тільки віртуально турбується про будівлі, але й відновлює їх в реальності.

Станіслав навчався, працював, був волонтером в США, Німеччині, Туреччині і бачив ще близько 50 країн по всьому світу. Він усюди звертав увагу, як оберігають свою історію, архітектурну спадщину в інших країнах. 

Дерев’яні будинки хлопець почав фотографувати ще з 16 років. А захопився ними  дитинства. Для хлопця вони символізують затишок, спокій старих часів.

Згодом він зрозумів, що вони просто зникають. Їх обшивають, міняють вікна на пластик, викидають частини оздоблення. Саме це і дало йому поштовх до створення цього проекту.

Як проходить процес?

Цікаво, що як тільки він почав, то в нього відразу знайшлись однодумці. На добровільних засадах вони почали допомагати. 

Хлопець почав фотографувати всі будинки, які знаходив. Йому допомагали небайдужі мешканці міста. В Чернігові вони знайшли близько 200 споруд. А от весь Сіверський край має тисячі таких будиночків.

Крім простого фотографування, ще є безліч роботи, яку потрібно виконувати. Це і виїзди на конкретні місця їх розташування, взнавати їх реальну адресу (в селах це буває важко). 

Великий шматок роботи ще й в тому, що потрібно знаходити історичні довідки про будинки. А це майже неможливо з деякими з них. Тому що власників часто немає, адже будинки залишали ще до радянських часів, власників могли виселяти, розстрілювати. Чернігівські історики дуже допомагають проекту в цьому питанні. 

Проект Станіслава направлений саме на популяризацію подібних пам’яток архітектури. І збереження їх за допомогою підтримки спонсорів та небайдужих людей.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.