Четвер, 28 Березня, 2024

Седнівська Георгіївська церква

Подорожуючи чернігівською землею, варто звернути увагу на Седнів. А все тому, що саме в цьому населеному пункті знаходиться справжня перлина – красива автентична дерев’яна церква, пише Чернігів Майбутнього. Про її історію та сьогодення далі і піде мова.

Історія Седніва

ч

Історія селища міського типу Седнів просто захоплива,адже не кожне маленьке селище може похизуватися майже тисячолітньою історією. Є достовірні відомості про те, що в 1068 році відомий та славний князь Святослав на цьому місці зміг здолати половців. Саме під час описання цих подій вперше і згадали про Сновськ (попередня назва Седнева, адже селище розміщене поблизу річки Снов).

Саме тут ще в 17 столітті оселився дуже знатний та відомий на чернігівській землі козацький рід Лизогубів. І саме завдяки їхнім старанням по нині в Седневі можна побачити унікальні архітектурні пам’ятки, які створюють історичну панораму селища, є його візитівкою. Але серед всього цього різноманіття, напевно, найбільш вражаючою можна назвати дерев’яну Георгіївську церкву, яка була побудована тут у 18 столітті. Міцність їй надали майже через сто років, щоб вона краще збереглась до наших часів.

Є в українців таке повір’я, яке говорить, що якщо церкву освятили Георгіївська або Юр’ївська, то коріння її сягають тих часів, коли ще не було орди і такий храм буде дуже сильним духовно. Якщо поглянути на план забудови, то можна чітко побачити восьмикутну форму, а вертикальні стіни трошки нахилені до середини. Увінчує всю конструкцію струнка баня з двома заломами. Що стосується параметрів, то ширина церкви втричі менша за її висоту, а всередині надзвичайно просторо та світло.

Звичайно, дерево – це не той матеріал, який зможе слугувати вічно. Тому час від часу місцеві проводять реконструкцію храму. Але, при цьому, зберігається первісний вигляд будівлі. Просто старі зношені частини замінюються на більш нові. Таким чином архітектурний стиль лишається не змінним і можна сповна насолодитись його особливостями.

Пожежа церкви

На жаль, у 2004 році в середині храму сталась пожежа, яка знищила його майже вщент. На те, щоб розібрати завали обгорілих уламків, знадобився цілий рік. А потім почалось відновлення церкви. Спочатку почали оновлювати та укріплювати фундамент. А потім «виросли» і стіни храму, такі, які були до цього, і з’явились вежі-ступи – дуже характерний елемент церков Чернігівщини.

Краса цієї церкви не лишалась поза увагою кіношників і дуже відома стрічка «Вій» (сцена із літаючою відьмою) знімалась в її стінах. Подейкують, що все це не просто так. Під час відновлення храму один хлопчик грався поблизу будівельників, а потім провалився під землю. Але там була не проста порожнина чи яма. Там була ніби кімната, де стояла руна. А в тій труні лежала дуже вродлива молода жінка. Мертва. Будівельники злякались і залили те місце бетоном. Вона і досі там знаходиться.

В будь якому випадку, якщо не звертати на ці легенди уваги, Георгіївська церква в Седневі просто неймовірна і вражає своєю красою будь кого. Тому, якщо немає планів на вихідні, варто відвідати це цікаве та прекрасне селище і помилуватись його архітектурним спадком.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.