П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Унікальний музей Гоголя на Чернігівщині

У 2019 році відзначатиме свою 110-ту річницю від дня заснування музей видатного письменника Миколи Гоголя, розповідає chernigiv-future.com.ua. Він був заснований у 1909 році у Ніжині, і є однією з найдавніших споруд у містечку. Старовинна будівля з колонами та ліпниною якомога краще відображає кімнати, в яких проводив час молодий гімназист.

Це не просто звичайний музей, в якому представлений творчий доробок автора та різноманітні побутові та інші речі, що пов’язували майстра слова з тогочасними реаліями, а спроба проаналізувати життя письменника під час перебування на Чернігівщині. Експонати, що знаходяться у музеї є спробою відображення семи років проживання митця у Ніжині. Тут є і старовинна парта, і перше вдале видання автора “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”, після якого до нього прийшло всесвітнє визнання та популярність.

Саме з Ніжином було пов’язано у великого митця багато спогадів. Сім років, проведених тут, подарували світу Гоголя як письменника. Адже саме йому, Чернігівському невеличкому містечку, літератор присвятив свої перші творіння. Проте вони не принесли бажаного результату, жаданої слави, і імпульсивний геній спалив рукописи.

Представлені серед експонатів різноманітні бюсти та зображення літератора, книжки, за якими навчалися гімназисти тих часів, а також різні фотографії, на яких Гоголь грає яскраві театральні ролі. Треба сказати, що найкраще митцеві вдавалися гумористично-сатиричні ролі. Любив він представляти жінок, перевтілювався майже миттєво, відображаючи сутність поведінки своєї героїні. Свої творчі кроки у театрі Микола робив на ніжинській сцені, відшліфовуючи власний талант та набираючись досвіду.

Одним з експонатів музею є передсмертна маска митця. Це окрема історія для екскурсоводів музею. Обов’язково завітайте до музею, цікаві розповіді з життя письменника, пов’язані з Чернігівщиною, вразять кожного, кому знайоме ім’я митця.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.