Середа, 8 Травня, 2024

Стародавній будинок на Кирпоноса

Чернігів – напрочуд гарне місто, цікаве для туристів та чернігівців. Тут є безліч архітектурних, культурних та історичних пам’яток. Потрапляючи на центральні вулиці, захоплюєшся старовинною архітектурою будівель, красою паркових зон. Милуючись мальовничими краєвидами, прекрасними церквами та численними фонтанами, обов’язково спіймаєш себе на думці, що потрапив у якийсь нереальний європейський куточок.

Саме так відбувається з тими, хто потрапить на вулицю Кирпоноса у Чернігові. Тут доволі багато цікавих будівель, які викликають захват та здивування. Дивлячись на них, здається, що потрапив у чарівну казку. Вони досягають двохсотрічного віку, але стоять донині, адже є справжнім східноєвропейським чудом. Нагадуючи собою надзвичайний куточком тієї давньої, майже Середньовічної Європи, вони прикрашають собою місто, вдало доповнюючи його архітектуру. Про одну з таких споруд сьогодні піде розповідь у chernigiv-future.com.ua.

Розташований будинок за адресою вул. Кирпоноса, буд. № 31. Він, а точніше його цоколь та арка є відголоском ХІХ сторіччя. Він простояв вже понад 150 років. Поглянувши на нього, здається, що переносишся зі звичайнісінької чернігівської вулиці до стародавньої Праги. Незвичайний декор навколо вікон викликає захоплення. Довжелезна арка навіває думки про Середньовіччя.

Споруда свого часу була житлом для багатьох відомих людей. Наприклад, саме тут зупинявся відомий лікар тих часів А.М. Утєвський. Саме він лікував українського відомого літератора М. Коцюбинського. До того ж, Аркадій Маркович проводив культурно-просвітницьку роботу серед тогочасної інтелігенції. Він проводив тематичні лекції для студентів Чернігівської гімназії у малесенькій кімнаті, яка переповнювалась від кількості охочих його послухати.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.