П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Унікальна «розумна розетка» створена в Чернігові

Щороку, щомісяця та, навіть, щодня вчені зі всього світу роблять свої відкриття. Так само і в Чернігові знайшлися винахідники, що змогли створити “розумну розетку”. Далі на chernigiv-future.

В чому суть “розумної розетки”?

Чернігівські винахідники доводять, що така розетка безпечна в користуванні. Вона не може вдарити струмом. А прикріпити її легко магнітами, при чому під будь-яким кутом. В час постійної діджиталізації розеткою можна керувати, навіть, через додаток на смартфоні.

Крім цього нічого страшного не трапиться, якщо ви будете чіпати її руками. Навіть, вилита на розетку вода не призведе до замикання. Можна також мити стіну, на якій вмонтована розетка.

Що надихнуло на створення чудо-розетки?

Директору проекту дало натхнення на створення цього винаходу не що інше, як народження дитини. Перший варіант він почав моделювати ще вдома. Потім зібрав команду з різноманітними фахівцями. На кафедрі промислової електроніки технологічного ВНЗ Чернігова проходили всі тестування.

Як же може працювати така розетка? Монтування таке ж саме, як і у звичайної розетки. Головна відмінність в тому, що не має вилки, яка є у всіх традиційних пристроїв.

А можливість управляти нею за допомогою смартфона – дійсно дуже зручний спосіб. Винахідники зараз займаються патентуванням ідеї. Вже згодом хочуть запустити її і масове виробництво.

Попередня вартість “розумної розетки” буде в межах 30-50 доларів. Розетка, що тестувалась, була до 200 Ватт. Від неї працювали комп’ютери, зарядні пристрої, аудіотехніка. Далі планують тестувати і решту електроприладів.

Варто зазначити, що унікальною розеткою вже зацікавились за кордоном. 

Трохи історії створення звичайної розетки

Перший прототип електричної розетки винайшов американський винахідник Харві Хьюбелл. Проте вона дуже відрізнялась від сучасної. Адже він розетку вкручував в патрони від ламп. Далі штепсель допомагав підключити все це до електричного приладу.

Проте все це було досить примітивним. Потім їх почали розміщувати на стінах. І десь до 1925 року попит на такі розетки був. 

А от сучасну розетку винайшов Альберт Бюттнер. Він був німецьким інженером. А вже через декілька років Філіпп Лабре винайшов вилку – штекер і розетку. В них вже було використане заземлення. А от подвійну розетку винайшли вже в Японії.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.